Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, durerile articulare sunt principala cauza a dizabilitatilor la nivel mondial. 1 din 4 cetateni din Uniunea Europena, este afectat de o boala reumatica sau osteoscheletica.
Chiar daca se considera ca bolile reumatice sunt “boli de batranete”, acestea au inceput sa fie din ce in ce mai raspandite in randul oamenilor activi, tineri si chiar copii. Se estimeaza ca, in Romania, peste 600.000 de oameni sufera de boli osteoarticulare de tip inflamator.
Desi cuvantul artrita se refera la inflamarea articulara, in realitate aceasta problema cuprinde un grup de aproximativ 200 de afectiuni printre care putem enumera:
- Artrita reumatoida
- Osteoporoza
- Osteoartrita
- Bursita
- Guta
- Tendinita
- Lupus
- Boala Osgood-Schlatter
- Condromalacie patelara
- Hemofilia
- Artrita psoriazica
- Boala Lyme
- Spondilita anchilozanta
- Fibromialgia
- Accidentari
- Dislocare articulara sau luxatia
Maria Mihaila, Fitoterapeut si Nutritionist la Getika Holistic Life subliniaza faptul ca “Deseori artrita poate fi provocata de o infectie bacteriana, virala sau fungica a articulatiei cum ar fi streptococii, stafilococii, gonococii, hemophilius sau fungi precum Candida Albicans”.
Sistemul nostru articular cuprinde 360 de articulatii, cel mai des durerile localizandu-se in una sau mai multe zone la nivelul coloanei vertebrale, genunchilor, incheieturilor mainilor, bratelor, soldurilor, genunchilor sau a gleznelor.
Printre factorii de risc putem enumera predispozitia ereditara, infectii bacteriene pe fondul unor obiceiuri alimentare bazate pe alimente cu pH acid, inaintarea in varsta, obezitatea, suprasolicitarea fizica prin sport excesiv, dieta alimentara saraca in proteine si minerale.
Daca durerile persista, este recomandat consultul medical de specialitate deoarece artrita poate cauza articulatiilor degenerari ireversibile. Tratamentul medicamentos tine de obicei simptomele sub control sau le poate ameliora, fiind util mai ales in formele severe in care durerea devine greu de suportat.
Remedii naturale recomandate in degenerarea articulara si pentru reducerea inflamatiei.
Suplimente alimentare
- Colagenul – Proteina sintetizata in mod natural in organism ce contribuie la buna functionare a sistemului osos, digestiv si muscular, avand beneficii si la nivel cutanat. Impreuna cu elastina, ajuta tesuturile sa revina la forma initiala in urma contractiilor. Studiile arata ca dupa varsta de 30 de ani, cantitatea de colagen produsa in organism incepe sa scada, suplimentarea sa fiind esentiala.
- Acidul hialuronic sau Hialuronatul de sodiu reprezinta o parte importanta din compozitia lichidului sinovial cu rolul de a lubrifia articulatiile. De asemenea, studiile subliniaza importanta acidul hialuronic in problemele articulare deoarece acesta stimuleaza condrocitul – celula ce produce cartilaj la nivelul articulatiilor.
- Acizii grasi esentiali – Omega 3 – efectul antiinflamator al acizilor grasi esentiali cu lant lung, EPA si DHA, inhiba distructia articulara si scade disconfortul asociat. Se poate folosi ca supliment in profilaxia afectiunilor articulare inca de la varste tinere, asociat cu o alimentatie bogata in acizi grasi esentiali (peste, oleaginoase, ulei de masline, canepa, etc).
- Bromelaina –Enzima ce ajuta la stimularea productiei de prostaglandine si reduce inflamatia fiind implicata in metabolizarea corecta a proteinelor.
- Metilsulfonilmetan (MSM) – Compus organic cu sulf natural necesar pentru reducerea procesului inflamator si pentru refacerea tesutului articular.
- S-adenozilmetionina (SAMe) – Substanta ce contribuie la rezistenta cartilajului si impiedica degradarea sa in timp.
- Sulfat de Controitina – Suport nutritional pentru intarirea articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor.
- Sulfat de Glucozamina – Compus esential in procesul de formare a oaselor, tendoanelor, cartilajelor si a lichidului sinovial din articulatii.
- Superoxid dismutaza (SOD) – Enzima Sod SOD este un antioxidant puternic ce protejeaza lichidul din articulatii de radicaliilor liberi.
- Cartilajul de rechin – Compus essential in tratamentul durerii. Ajuta la regenerarea articulara si osoasa.
- Cisteina si Histidina – aminoacizi importanti in detoxifierea articulara si stimularea sistemului imunitar ce contin surse importante de sulf. Cisteina face parte din compozitia colagenului ajutand la conservarea acestei proteine extrem de importante pentru sistemul articular.
Remedii fitoterapice
- Curcuma sau Turmericul – Planta contine curcumina – substanta cu puternic rol antiinflamator si analgesic.
- Boswellia serrata – acizii boswellici confera plantei puternice proprietati antiinflamatoare si antitumorale, fiind inclusa in protocolul terapeutic in caz de artrita reumatoida, osteoartrita, poliartrita, bursita si tendinita.
- Gheara Diavolului – aceasta planta este folosita de sute de ani in Africa de Sud datorita capacitatii sale de a reduce inflamatiile si disconfortul cauzat de artrita. Extrasele din Gheara diavolului sunt foarte bine tolerate de catre organism de aceea sunt indicate in tratamentul bolilor coronice si al afectiunilor degenerative ale aparatului locomotor.
- Ghimbirul – datorita gingerolului din compozitie, ghimbirul inhiba prostaglandinele care produc durere.
- Extractul de frunze de maslin – oleuropeina din frunzele de maslin este o substanta cu proprietati antibacteriene indicata in special in tratamentul artritelor infectioase.
- Noni – cunoscut de catre populatia polineziana ca “planta sfanta”, Noni are o traditie de peste 2500 de ani in combaterea procesului inflamator la nivelul intregului organism.
- Coaja de salcie – datorita acidului acetilsalicilic, planta este denumita si “aspirina naturala” si poate fi folosita aditional tratamentului artritelor.
- Cretusca - planta poate fi folosita in ameliorarea simptomelor reumatismului articular acut precum si ca diuretic si detoxifiant articular, avand proprietati antiinflamatoare si sedative.
- Coada Calului – contribuie la mentinerea sanatatii osteoarticulare fiind o sursa bogata de minerale, in special de calciu si siliciu.
Minerale:
- Siliciu, Bor, Calciu, Magneziu, Cupru sunt mineralele cele mai importante pentru sanatatea sistemului osteoarticular.
- Vitamina D si Vitamina K2 contribuie la transportul si fixarea mineralelor in corp, in special a Calciului.
- Vitamina C impreuna cu Fierul organic sunt indispensabile pentru sinteza si fixarea colagenului in tesuturile moi (cartilaje articulare).
- Vitamina E – puternic antioxidant ce apara organismul de radicalii liberi si creste mobilitatea articulara. Studiile arata ca persoanele care sufera de lupus si artrita reumatoida au niveluri scazute de Vitamina E. Pentru o absorbtie mai buna se recomanda ca vitamin E sa fie administrata sub forma de d-alfa-tocoferol.
Un stil de viata echilibrat ce include miscare si o alimentatie sanatoasa poate ameliora simptomele asociate unor forme de artrita, unele cazuri fiind chiar vindecabile. “Scaderea inflamatiei si a durerii si incetinirea degenerarii sunt posibile cu ajutorul solutiilor bazate pe plante medicinale atata timp cat protocolul este stabilit clar si personalizat in functie de forma specifica de artrita”, considera Maria Mihaila, Fitoterapeut si Nutritionist la Getika Holistic Life.
==========================================
Referinte bibliografice:
- Joint Pain: Symptoms, Causes, and Treatment
- https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/
- The management of chronic osteoarticular pain in the outpatient setting: results of an ASON audit
- 6 Home Remedies for Osteoarthritis
- https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/herbs-arthritis-pain
- 13 Natural Osteoarthritis Treatments | Everyday Health
- Degenerative Joint Disease
- 11 effective home remedies for arthritis
- Curable: The App for Chronic Pain
- https://www.healthline.com/health/connective-tissue-disease