Bara laterală
Abordarea holistică în tratarea anemiei: Identificarea cauzelor ascunse și soluții terapeutice eficiente

Abordarea holistică în tratarea anemiei: Identificarea cauzelor ascunse și soluții terapeutice eficiente

În termeni medicali, anemia este scăderea hemoglobinei în sânge sub 12g/dl la femei și 13g/dl la bărbați. Anemia este de mai multe tipuri și poate varia de la forme ușoare la forme severe. În general, aceasta este principala cauză a migrenelor, amețelilor, lipsa apetitului, dificultăți de concentrare, instalarea oboselii cronice, furnicături ale extremităților. Scăderea numărului de globulele roșii din sânge (eritorcite) duce la oxigenarea deficitară a celulelor, iar din această cauză sun afectate procese normale precum respirația și refacerea celulară și apar disfuncții majore la nivelul întregului organism. 

Anemia este destul de ușor de diagnosticat printr-o investigație numită hemoleucogramă completă, în unele cazuri fiind necesar examenul citologic al frotiului de sânge periferic. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, aceasta nu este tratată corespunzător deoarece cauzele declanșatoare sunt investigate insuficient.

Anemiile ascund de cele mai multe ori alte probleme de sănătate pentru că, orice factor ce provoacă o deficiență în producerea sau distrugerea prea rapidă a hematiilor, poate fi semn de infecții în organism (de exemplu ulcere hemoragice), menoragie (menstuație ambundentă), afecțiuni hepatice și renale (hematurie), artrite, neoplasm (cancer), boli ale măduvei osoase hematogene etc.

Care sunt principalele tipuri de anemie și cum se manifestă?

  • Anemia feriprivă: este ce mai întâlnită formă de anemie, iar cauza ei este carența de fier din organism. Fierul este un factor important în formarea hemoglobinei, lipsa acestui mineral împiedicând eritropoeza, adică nașterea celulelor roșii. Pentru a observa deficitul fierului în sânge, sunt necesare, pe lângă hemoleucogramă completă, și testarea feritinei și a sideremiei în organism. Acest tip de anemie este specifică persoanelor care, din diferite motive, au ușoare hemoragii în organism, la nivel intern sau extern - probleme gastrointestinale, menstruație abundentă, leziuni cutanate, etc. De asemenea, anemia feriprivă se întâlnește deseori și în cazul persoanelor care nu consuma suficiente alimente bogate în fier sau adoptă un stil alimentar vegan sau vegetarian.
  • Anemia megaloblastică este o afecțiune caracterizată prin dimensiuni mai mari decât cele normale ale celulele roșii sanguine și printr-o durată de viață mai scurtă a lor. Cauza principală a acestui tip de anemie este de obicei deficitul de vitamina B12 și/sau acid folic (vitamina B9). În cazul anemiei pernicioase, care este o formă specifică de anemie megaloblastică, deficitul de vitamina B12 este cauzat de absența factorului intrinsec gastric, o glicoproteină necesară pentru absorbția cobalaminei (vitamina B12) la nivel intestinal, în ileonul terminal. Aportul alimentar scăzut sau administrarea de medicamente antiacide care inhibă factorul intrinsec pot contribui, de asemenea, la deficit de vitamina B12 și la anemia megaloblastică.
  • Anemie hemolitică: este o formă gravă de anemie prin care eritrocitele, ce au în mod normal o durată medie de viață de 100 - 120 zile, sunt distruse prematur, iar măduva osoasă hematogenă nu poate compensa aceste pierderi. În unele cazuri apare un fenomen adaptativ prin care măduva reușește să compenseze aceste pierderi premature, mecanism denumit anemie hemolitică compensată.
  • Talasemia este o boală hematologică ereditară (genetică) întâlnită frecvent în România. Acest tip de anemie este una de tip microcitar în care celulele roșii – eritrocitele – au dimensiune mai mică și sunt produse într-un număr mai mic decât cel normal. Boala este cauzată de mutații ale genelor ce sintetizează hemoglobina, ducând la producția insuficientă sau chiar lipsa lanțurilor alfa sau beta din structura acestei proteine specifică sângelui. În unele cazuri de talasemie, este necesar un aport corespunzător de acid folic B9.
  • Siclemie sau anemia falciformă este, la fel ca talasemia, o boală genetică. În acest caz eritrocitele nu își mai păstrează forma specifică de disc biconcave, ci capătă formă de seceră, ceea ce împiedică încărcarea corespunzătoare a hematiilor cu o cantitate suficientă de oxigen. Această formă de anemie, mai des întâlnită la populația mediteraneană și afro-americană, se poate diagnostica prin teste genetice.

Abordarea holistică a anemiei

Diagnosticarea corectă a formei de anemie este esențială pentru a găsi cel mai bun tratament. Cu toate acestea, de cele mai multe ori diagnosticarea nu este suficientă, ci trebuie identificată cauza declanșatoare precum și corelarea rezultatului analizelor  cu starea generală a pacientului. În acest caz, este recomandată o abordare holistică și integrativă.  O metodă prin care se pot identifica rapid cauzele anemiei este metoda de Biofeedback SCIO. Prin această investigație noninvazivă se poate observa dacă anemia este manifestarea unor afecțiuni ascunse precum:

  • Carență de vitamin C – vitamina esențială în metabolismul fierului
  • Disbioze/ dereglări ale microbiotei intestinale cauzate de medicație excesivă, intoleranțe, alergii alimentare (preponderent boala celiacă)
  • Boala Crohn
  • Colita ulcerativă
  • Anorexie nervoasă
  • Infestare cu paraziți intestinali, ceea ce împiedică metabolizarea corectă a fierului, afecțiune întâlnită mai ales la copii
  • Steatoze hepatice și exces de alcool
  • Menoragie - menstruație abundentă
  • Intoxicarea cu metale grele: plumb, mercur, arsenic, cadmiu
  • Sindromul buclei oarbe – alimentele nu se mai mișcă în mod corespunzător în tractul intestinal, ceea ce favorizează proliferarea bacteriană și împiedicarea absorbției vitaminelor din complexul B.

Fitoterapeutul și nutriționistul Măria Mihăilă consideră că atunci când ne confruntăm cu anemia, un aspect demn de atenție este metabolismul fierului: 

 

“Hemoglobina existentă la nivelul globulelor  roșii este responsabilă de legarea și eliberarea moleculelor  de oxigen. Ea este formată dintr-o grupare proteică numită Globină și o grupare prostetică numită Hem. Hem – ul conține 4 molecule de fier. Pentru sinteza corectă a fierului în organism, avem nevoie de anumite vitamine co-factori, cele mai importante fiind: Vitamina C, Vitamina B12 sau Cobalamina, Vitamina B9 sau Acidul Folic, Vitamina B6 sau Piridoxina”

 

Carența oricărei vitamine din acest grup poate duce la o formă de anemie, chiar dacă fierul este prezent în organism. Prin analogie, putem afirma, de exemplu, că anemia pernicioasă va cauza implicit și anemie feriprivă,

 

”De asemenea, metabolizarea precară a fierului duce la acumularea sa în organism, fenomen periculos pentru sănătate, deoarece fierul are potențial toxic atunci când este în exces din cauza proprietății sale de a oxida rapid. Fierul în exces poate afecta inima, ficatul, pancreasul și activitatea celulelor imunitare. De asemenea, studiile arată predispoziția celulelor degenerate de a se înconjura cu acest mineral metalic, mărindu-și în acest fel dimensiunea. În acest context, suplimentarea fierului se va face doar la recomandarea specialistului și în urma investigațiilor specifice.", adaugă Maria Mihăilă.

 

Ce soluții naturale pot fi adoptate pentru a combate anemia și ce plante sunt recomandate pentru a suplimenta nivelul de fier în organism?

Pentru a preveni anemia și impactul negativ al administrării medicamentelor sau suplimentelor ce conțin fier, alimentația joacă un rol crucial în acest context.  Fierul hemic, provenit din alimentele de origine animală, este important în cazul carentelor, datorită faptului că acesta este mai ușor de asimilat și metabolizat decât fierul non-hemic provenit din surse vegetale. Cu toate acestea, în cazuri severe de anemie, suplimentarea fierului devine indispensabilă pentru refacerea rezervelor din organism. 

 

 

“Dacă dorim să apelăm la fitoterapie pentru a combate anemia, plantele cu cel mai ridicat conținut de fier sunt: Urzica (Urtica Dioica), Crețișoara și Cătina datorită compoziției lor bogate în săruri minerale. Urzica este remarcabilă deoarece, pe lângă cantitatea mare de fier din compoziție, aceasta conține Vitamina C și Vitamine din grupul B, co-factori în asimilarea fierului.”-  Măria Mihăilă, fitoterapeut

 

Dacă alegeți să administrați un supliment alimentar pentru a reduce carența de fier din organism, este indicat ca acesta să aibă în compoziție și vitaminele C, B12 și B6, pentru o metabolizare eficientă.

Atunci când se administrează fier, este contraindicată suplimentarea concomitentă și cu vitamina E, calciu, zinc sau antiacide, întrucât ele pot interfera cu absorbția acestui mineral.

 

Deoarece se discută tot mai frecvent despre rolul crucial al micorbiomului intestinal în absorbția vitaminelor din grupul B (necesare metabolismului feric), recomand folosirea probioticelor ca remediu adjuvat mai ales în cazul copiilor sau vârstnicilor, segmente vulnerabile în multiple patologii gastrointestinale”, consideră Fitoterapeut Maria Mihăilă.

 

Întrucât anemia este o afecțiune serioasă, iar hemoglobina scăzută poate duce la multiple probleme de sănătate, aceasta trebuie prevenită printr-o dietă echilibrată, dar și prin suplimentare adecvată, în urma recomandărilor specialistului. 

Suplimente recomandate: Tinctură de Urzică, Tinctură de Crețișoară, Ferrum Smart Hit lichid si capsule, probiotic Digest Ultrabiotics.

 

Bibliografie:

  1. Tratat de fiziologia omului Guyton & Hall, editura medicală Callistro, 2019
  2. Classification of anemia for gastroenterologists - PMC
  3. Anemia - Hematology.org
  4. A study of prevalence of anemia along with its diagnosis and treatment - MedCrave online
  5. https://emedicine.medscape.com/article/198475-overview
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800
  7. (PDF) A review on anaemia – types, causes, symptoms and their treatments.
  8. Types of Anemia: What Are the Most Common Types of Anemia?
  9. Anemia: Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatments
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754510/
  11. https://www.hematology.org/education/patients/anemia
  12. https://medcraveonline.com/HTIJ/a-study-of-prevalence-of-anemia-along-with-its-diagnosis-and-treatment.html
  13. https://emedicine.medscape.com/article/198475-overview
  14. https://www.medicalnewstoday.com/articles/158800
  15. https://www.researchgate.net/publication/324247750_A_review_on_anaemia_-_types_causes_symptoms_and_their_treatments
  16. https://www.healthline.com/health/anemia/types-of-anemia
  17. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-anemia-basics