Bara laterală
Alergiile-respiratorii-și-remediile-naturale-care-ajută-la-prevenirea-și-gestionarea-simptomelor Holistic-One.ro

Alergiile respiratorii și remediile naturale care ajută la prevenirea și gestionarea simptomelor

Conform Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, se estimează că incidența bolilor alergice este în creștere, aproximativ 8 milioane de români, adulți și copii, suferă în prezent de o formă de alergie.

Ce sunt alergiile respiratorii?

Alergiile respiratorii sunt reacții ale sistemului imunitar la substanțe din mediul înconjurător, cunoscute sub numele de alergeni.

Deși aceste substanțe sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor, sistemul imunitar al unei persoane cu predispoziție la alergii reacționează excesiv la ele, declanșând o serie de simptome specifice.

Alergiile respiratorii includ rinoconjunctivita alergică și astmul alergic. Acestea pot provoca simptome precum tuse, dificultăți de respirație, strănut, nas care curge și probleme sinusale. De asemenea, pot apărea manifestări oculare precum ochi roșii, umezi și cu mâncărimi.

Cum apar alergiile?

Alergiile apar ca urmare a unei sensibilizări alergice, fenomen în care sistemul imunitar reacționează la un alergen ca și cum ar fi o amenințare, asemănător modului în care reacționează la o infecție. În acest proces, organismul produce un tip specific de anticorp denumit imunoglobulina E (IgE), care luptă împotriva alergenului.

Atunci când organismul intră din nou în contact cu alergenul, anticorpii IgE sunt eliberați, declanșând producerea de mediatori inflamatori.

Printre cei mai importanți mediatorii implicați în această reacție se numără histamina, care determină:

  • contractarea mușchilor netezi, inclusiv a celor din pereții căilor respiratorii
  • creșterea producției de mucus în căile respiratorii, ceea ce poate duce la tuse, mâncărimi locale și arsuri.

Poți dezvolta alergii respiratorii la orice vârstă. De exemplu, alergia la ambrozie apare din cauza expunerii pe parcursul mai multor ani (3-4 ani). De aceea, vom întâlni simptome de rinită alergică la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani și foarte rar mai devreme.

 Printre cei mai comuni alergeni:
  • Acarienii din praful de casă
  • Polenurile
  • Părul și pielea animalelor de companie
  • Sporii de mucegai sau fungi
  • Alimentele (precum laptele, ouăle, grâul, soia, fructele de mare, fructele și nucile)
  • Înțepăturile de viespe și albine
  • Anumite medicamente
  • Latexul
  • Substanțele chimice de uz casnic, cum ar fi detergenții și parfumurile.


Cine este predispus să dezvolte alergii respiratorii?

Predispoziția genetică poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestor afecțiuni, dar factori de mediu, precum expunerea la alergeni și comportamentele individuale, pot, de asemenea, influența riscul de apariție a alergiilor respiratorii.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul alergiilor respiratorii implică o evaluare medicală cuprinzătoare, inclusiv istoricul medical al pacientului, examinarea fizică și, teste specifice pentru a confirma sensibilizarea la alergeni.

Tratamentul alergiilor respiratorii poate include terapii medicamentoase pentru controlul simptomelor, precum imunoterapia specifică pentru alergeni, care poate ajuta la reducerea sensibilității la alergeni și la controlul simptomelor pe termen lung.

Recomandările Mariei Mihăilă, specialist în fitoterapie și nutriție, consultant HolisticOne, pentru ameliorarea simptomelor alergiilor respiratorii:

Înainte de a te îndrepta spre un tratament medicamentos, îți recomandăm să încerci și remedii naturale care să ajute la prevenția apariției simptomelor:

De-a lungul secolelor, urzicile au fost utilizate ca un tratament natural pentru alergiile sezoniere, febra fânului, astm și urticarie. Studiile au demonstrat că urzicile reduc eficient nivelurile de histamină din organism, ceea ce contribuie la reducerea inflamației în țesuturile afectate. Tinctura de urzică este un produs fitoterapic concentrat ce poate fi de ajutor pentru a reduce crizele de strănut în rinită alergică, prurit cutanat și inflamație a conjunctivelor oculare.

Extractul organic de Cimbru favorizează expectorația și acționează ca antiseptic asupra căilor respiratorii, decongestionează căile respiratorii superioare și este eficient în calmarea crizelor de astm sau bronșite, tusei convulsive sau a altor simptome produse de alergii. Timolul, unul dintre uleiurile principale din cimbru, poate lupta impotriva inflamatiei din corp. Un alt ulei din cimbru, carvacrolul, are un efect similar asupra citokinelor inflamatorii, semnale pe care corpul le folosește pentru a spori inflamația.

Coacăzul negru are proprietăți puternice antiinflamatorii și antihistaminice, care au efect atât asupra pielii, cât și a tractului respirator.

Mărește rezistența corpului la factori de stres prin eliberarea de substanțe care se comportă ca un cortizon natural. Efectele puternice ale coacazului de stimulare a glandelor suprarenale în producerea cortizonului endogen care ajută organismul să reacționeze la inflamație, sunt datorate uleiurilor esențiale, flavonoidelor și glicozidelor din compoziție. Coacăzul negru declanșează o reacție foarte importantă, prin creșterea producției de steroizi suprarenali.

Extractul Bio din semințe de grapefruit conține compuși chimici precum citromicina care a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antioxidante, antiinflamatorii și imunomodulatoare.

În ceea ce privește alergiile, bioflavonoidele din compoziția acestui produs reduc reacțiile alergice și inflamația asociată. Studiile arată că acțiunea antioxidantă a bioflavonoidelor poate ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și la reducerea inflamației în organism.

Acești compuși pot ajuta la reducerea eliberării de histamină în timpul unei reacții alergice.

Vitamina D joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar și în reglarea reacțiilor inflamatorii din organism. De-a lungul timpului, s-a observat o posibilă legătură între nivelurile de vitamina D și riscul de apariție a alergiilor. Aceasta ajută la modularea răspunsului imunitar influențând producția de citokine și alte substanțe implicate în reacțiile alergice.

Nu în ultimul rând, nivelurile adecvate de vitamina D pot sprijini sănătatea sistemului respirator și pot reduce riscul de infecții care pot agrava simptomele alergice.