Bara laterală
Bacteria Helicobacter Pylori, cauza multor afecțiuni digestive

Bacteria Helicobacter Pylori, cauza multor afecțiuni digestive

Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie care afectează stomacul și intestinul subțire, unde se stabilește și trăiește fără probleme în mediul acid și care este responsabilă pentru multe afecțiuni digestive. A fost descoperită în anul 1983, în timpul studiilor a doi oameni de știință australieni ce căutau cauza ulcerului peptic. Prin urmare, problemele pe care le poate provoca H. pylori pot fi suficient de grave cât să capteze atenția medicilor și pacienților odată ce sistemul digestiv a fost infectat.

H. pylori modifică aciditatea mediului digestiv pentru a supraviețui, iar forma sa spiralată (de unde și numele de Helicobacter – helicon = spiralat) îi permite să pătrundă în mucoasa stomacului unde celulele sistemului imunitar nu pot ajunge pentru a o distruge. Odată ce atacă mucoasa ce protejează stomacul de acidul gastric, acesta poate trece prin mucoasa ducând la leziuni ale pereților stomacului, ceea ce se traduce prin ulcer, iar pe termen lung ulcere pot fi cauza cancerului de stomac. 

Cât de răspândită este H. pylori și cum se transmite?

Între 50% și 70% din populația globului este infectată cu H. pylori, însă majoritatea persoanelor nu prezintă simptome. Transmiterea H. pylori are loc, în principal, de la o persoană infectată la altă pe cale orală, prin intermediul apei sau alimentelor contaminate. Majoritatea infecțiilor cu H. pylori apar în copilărie și persistă în organism dacă nu sunt tratate.

 Cum o depistăm?

  • Analize de sânge
  • Coprocultură
  • Endoscopie
  • Test respirator cu uree (^13C-uree) poate fi utilizat pentru a detecta prezența H. pylori. Pacientul înghite o substanță specială care conține uree marcată cu carbon-13, iar dacă bacteriile H. pylori sunt prezente în stomac, ele descompun ureea în gaze care pot fi detectate în aerul expirat.
  • Medicina complementară – aparat SCIO de depistat profilul bacterian/viral

Cum poate fi prevenită infecția cu H. pylori și de ce poate fi dificil să ne protejăm împotriva acestei bacterii?

Prevenția infecției cu H. pylori  este foarte importantă pentru a evita complicațiile și problemele de sănătate asociate cu această bacterie. Iată câteva măsuri de prevenție pe care le putem adopta pentru a reduce riscul de infectare cu H. pylori:

  • Igiena corectă a mâinilor
  • Consumul de alimente preparate în condiții igienice: Este recomandat să evităm consumul de alimente care au stat la temperatura camerei pentru perioade lungi de timp și să acordăm atenție modului în care sunt pregătite și depozitate alimentele.
  • Consumul de apă din surse sigure: Este important să ne asigurăm că apă pe care o consumăm provine din surse sigure și este tratată corespunzător pentru a preveni contaminarea cu bacterii, inclusiv H. pylori.

Ce simptome apar?

  • Dureri de stomac: Simptomele pot include dureri sau disconfort în partea superioară a abdomenului.
  • Modificări ale tranzitului: Infecția cu H. pylori poate influența motilitatea gastrică și poate duce la modificări ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipație sau diaree.
  • Reflux gastric: Infecția cu H. pylori poate afecta vâlvele esofagiene cu efect de reflux gastric și arsuri la stomac.
  • Dificultăți în digestia proteinelor animale: H. pylori poate influența producția de acid gastric și poate afecta capacitatea stomacului de a digera proteinele animale, ceea ce duce la balonare și greață după consumul acestor alimente.
  • Arsuri gastrice: Infecția cu H. pylori poate provoca inflamație în mucoasa stomacului ce se manifestă prin arsuri gastrice și disconfort.
  • Scădere în greutate prin lipsa apetitului

 

Cum tratăm infecția cu H. pylori?

Tratamentul are ca obiectiv eradicarea infecției cu H. Pylori și eliminarea problemelor gastro-intestinale pe care le-a provocat. În plus, foarte importantă este acțiunea de prevenție a recidivelor pentru scăderea riscului de apariție a cancerului gastric.

Se vor administra antibiotice, probiotice și medicamente care inhibă aciditatea gastrică, pentru o perioadă de două săptămâni, în cele mai multe dintre cazuri.  

La tratamentul alopat, se pot adăuga remedii naturiste ce vor susține sănătatea digestivă, eliminarea bacteriei și prevenția recidivelor:

  • Alicina este un compus activ găsit în usturoi, cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antimicrobiene.
  • Ceaiul verde este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sistemul digestiv.
  • Legumele crucifere cum ar fi broccoli, varza și conopida, conțin substanțe care acționează ca un pansament natural pentru mucoasa gastrică.
  • Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și poate contribui la reducerea disconfortului gastric.
  • Ceaiul de lemn dulce conține un compus numit glicirizină, care poate împiedica bacteriile să se lipească de peretele altor celule.
  • Propolisul este un antibiotic natural fiind eficient în combaterea infecțiilor bacteriene.

Foarte important este și regimul alimentar. În faza acută a problemelor digestive, este recomandat să evităm condimentele, citricele, cofeină și alcoolul, deoarece acestea pot agrava simptomele și leziunile gastro-intestinale.

Produse HolisticOne recomandate:

Bibliografie:

https://getika.info/vlog/
https://www.news-medical.net/news/20230428/Study-offers-a-comprehensive-updated-epidemiology-of-H-pylori-infection.aspx
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13474
https://www.health.harvard.edu/blog/h-pylori-a-true-stomach-bug-who-should-doctors-test-and-treat-2017040511328