Bara laterală
Colagenul - Care este rolul lui in organism și ce surse avem la îndemână?

Colagenul - Care este rolul lui in organism și ce surse avem la îndemână?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, colagenul devine un subiect de interes tot mai mare. De ce? Pentru că producția de colagen scade proporțional cu vârsta, începând chiar din jurul vârstei de 25 de ani. Până la vârsta de 50 de ani, am pierdut deja aproximativ jumătate din producția noastră de colagen, iar odată cu instalarea menopauzei la femei, această scădere devine chiar mai dramatică.

Deși nu putem măsura cu precizie nivelul de colagen din corp, putem observa sau simți când producem mai puțin, în special prin durerile articulare, pierderea masei musculare, pierderea elasticității pielii și apariția ridurilor.

Scăderea nivelului de colagen afectează ambele sexe.

Ce este colagenul? Colagenul este proteină care se găsește în cea mai mare concentrație în organism. Este fibroasă, nu este solubilă și este parte din țesutul conjunctiv al oamenilor și animalelor, adică o găsim în tendoane, ligamente și piele.

Ne putem imagina cum colagenul este un fel de lipici care ţine ţesuturile legate şi care este solicitat ori de câte ori apare la nivelul pielii o rană ce trebuie vindecată.

De ce este important colagenul? Da, fermitatea pielii este cea care ne preocupă în mod special, însă colagenul are multiple roluri în organism.

  • Asigură elasticitatea pielii și a țesuturilor
  • Contribuie la întărirea oaselor și menține elasticitatea articulațiilor
  • Stimulează procesul de cicatrizare și vindecare a rănilor, prin stimularea multiplicării celulelor
  • Are efecte anti-inflamatorii și antioxidante
  • Întărește firul de păr și unghiile
  • Previne deshidratarea
  • Protejează tractul gastrointestinal

 

Cauzele diminuării colagenului. Este foarte adevărat că nu putem împiedica pierderea colagenului, însă putem să îi încetini ritmul prin obiceiurile noastre. Astfel că, pe lângă vârstă, factorii care influențează scăderea nivelului de colagen sunt, toți fiind extrem de importanți.

  • Expunerea la soare
  • Fumatul
  • Consumul de zahărul
  • Sedentarismul

Cum putem menține un nivel bun al colagenului?

  1. Prin alimentație

Aportul de aminoacizi (prolină și glicină) este esențial pentru producția de colagen. Vitamina C, zincul și cuprul sunt, de asemenea, necesare pentru acest proces. Alimentele bogate în acești nutrienți ar trebui incluse în dieta noastră:

  • Proteine de calitate: carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare, lactate, legume, tofu.
  • Prolină: albuș de ou, germeni de grâu, produse lactate, varză, sparanghel și ciuperci.
  • Glicină: pielea de porc, pielea de pui, gelatină.
  • Vitamina C: citrice, ardei gras, roșii, broccoli, conopidă, căpșuni.
  • Zinc: carne roșie, scoici, năut, linte, fasole, semințe de dovleac, susan, nuci, produse lactate, ouă, cereale integrale.
  • Cupru: organe de animale, semințe de susan, piper negru, caju, pudră de cacao, ciocolată neagră, sparanghel, linte.

Renumita supă de oase de vită poate fi considerată un adevărat supliment alimentar. Pe lângă vitamine și minerale, țesuturile și oasele conțin colagen care prin fierbere devine gelatină. Iar gelatina animală este bogată în aminoacizi.

  1. Prin suplimentare cu colagen

În prezent, există un număr tot mai mare de studii care încearcă să demonstreze eficacitatea administrării colagenului pe cale orală, iar rezultatele preliminare sunt promițătoare: semnele îmbătrânirii pielii sunt reduse, iar elasticitatea și hidratarea sunt îmbunătățite prin aportul zilnic de colagen pe o perioadă de 90 de zile.

Un aspect important este că atunci când administrăm oral, colagenul ajunge în zonele care au cea mai mare nevoie de el. Nu acționează doar asupra pielii, ci și asupra țesuturilor, oaselor, mușchilor și articulațiilor.

Este de apreciat și faptul că administrarea de colagen poate contribui la diminuarea celulitei, conferă strălucire părului și întărește unghiile, iar primele rezultate se pot observa după prima lună de administrare.

În suplimentele alimentare, se folosește colagenul hidrolizat, care are o masă moleculară mai mică decât colagenul nativ, și, prin urmare, se absoarbe mai ușor în organism. În plus, acesta susține sinteza de colagen nou în piele și articulații.

Cum administrăm colagenul?

  • O doză zilnică minimă de 2500 mg de colagen este eficientă, însă doza optimă pentru femeile tinere (cu vârsta până în 30 de ani) este de 5000 mg/zi, în cure de 2 ori pe an, timp de o lună.
  • Pentru femeile trecute de 30 de ani, se recomandă aceeași doză, însă în cure mai dese și mai lungi, de 3 luni, de 2-3 ori pe an.

Colagenul administrat oral are nevoie de susținere pentru a se absorbi eficient în organism. De aceea, adesea se găsește asociat cu următoarele substanțe:

  • Vitamina C, care îmbunătățește absorbția și susține sinteză colagenului
  • Vitamina E, care stimulează circulația sângelui către piele și păr, crescând producția de colagen
  • Vitamina B6
  • Zinc, care ajută la regenerarea celulară și crește producția de colagen
  • Seleniu, care stimulează producția de colagen

Asocierea colagenului cu acidul hialuronic este întâlnită frecvent, deoarece acesta  este vital pentru menținerea unui nivel sănătos de colagen și elastină.

În concluzie, nu putem opri pierderea colagenului asociată cu înaintarea în vârstă, dar putem încetini acest proces prin stilul nostru de viață și, cel mai important, putem suplimenta prin alimentație și suplimente alimentare.

 

Bibliografie:

https://www.health.harvard.edu/blog/considering-collagen-drinks-and-supplements-202304122911

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/

https://www.dermaessentia.com/blogs/knowledge/hydrolyzed-collagen

https://www.doc.ro/anti-aging/colagenul-ce-este-proprietati-si-beneficii-pentru-organism

https://www.healthline.com/nutrition/collagen#bottom-line

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/collagen-food-boost#bone-broth

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-ar-trebui-sa-stii-despre-colagen